Safran Mutfakta-Ekmek Makinesi ve Ekmek

Çarşamba, Ağustos 01, 2007

Lavaş

Malzemeler

1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
3-3,5 su bardağı beyaz un
1 su bardağı tam buğday unu
Yaklaşık 3-3,5 çay bardağı su (300 ml)
1 çay kaşığı şeker


Yapılışı

Hamurunu ekmek makinesinde hazırlayacaklar için:

Makinenin karıştırma kabına su+tuz+şeker+un+maya sıralaması ile malzemeleri koyarak makinenin hamur yoğurma programını seçmeleri yeterlidir. Hamur hazır olduktan sonra unlanmış tezgaha alarak doğrudan açma işlemine geçilebilir.


Elde hazırlayacaklar için:

Un karışımından 1 bardak kadarını ayırıp, geri kalan un ile instant mayayı bir kapta karıştıralım. Unun ortasını açarak içine 2 çay bardağı suyu koyup içine 1 çay kaşığı şeker ve kabın kenarlarına doğruda tuzu serpiştirerek malzemelerimizi karıştırma işlemine geçelim ve homojen bir karışım elde edinceye dek hamurumuzu merkezden çevreye doğru yoğuralım ve üzerini biraz un ile örtelim. 10 dakika ılık bir yerde mayalandıralım. Geri kalan unu ve suyu da katarak elinize yapışmayan elastik bir hamur oluncaya kadar yoğuralım. 45 dakika hacmi iki katı oluncaya kadar hamuru ılık bir yerde dinlenmeye bırakalım. Dinlenen hamurun üzerine çok az un serpiştirerek (bu hamuru koparmanızı kolaylaştıracak) bundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım ve bezeleri oluşturalım. Hamuru bezelerini unlanmış tezgahta top haline getirelim. Bu şekilde yarım saat dinlenmeye bırakalım. Büyük teflon bir tavayı ateşte ısıtalım. Hamur toplarını mümkün olduğunca ince açalım (bu aşamada tezgaha ve hamurun üstüne arada un serpiştirmek faydalı olacaktır), lavaşlarımızın fazla ununu silkeleyerek tavada önlü arkalı pişirelim (hafifçe kızarması gerektiğinden ateşte 1'er dakika tutmanız yeterli), pişen lavaşlarımızı afiyetle yiyelim...

5 Comments:

Blogger sevdamavisi said...

svgili safran,
ben de ekmek makinası alacağım da karar veremedim hangisini alacağıma. önerdiğin bir marka var mı sevgiler

9/18/2007 11:47:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

Merhaba canım, kusura bakma geciktim cevap yazmada... Sinboyu gönül rahatlığı ile öneririm, hem fiyatı uygun hem de çok iyi çalışıyor, keyifle ekmekler pişirmeni dilerim en yakın zamanda, sevgiler...

9/22/2007 12:57:00 ÖS  
Blogger Kardeşim said...

Çok lezzetli görünüyor...Şu lavaş ne mübarek bir yiyeyecek her öğünde yemeğe lezzet katıyor

1/22/2009 09:36:00 ÖÖ  
Anonymous mawilikler boyu said...

Ben sinbo yada arçelik ' i öneririm..

2/13/2010 08:21:00 ÖS  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarif. tebrik ederim.

8/19/2011 04:32:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home