
Sonra silah bulundu mertlik bozuldu misali epeydir ekmek makinemle ekmek yapmaya kendimi kaptırıp, bizimkileri bu bazlama tadından yoksun bıraktığımı fark ettim…O gün kafama koymuştum bugün yarın bazlama yapmayı...Fakat hiç hesapta yokken bizim klasik bazlama tarifini yapmak yine kısmet olmadı…Geçtiğimiz gün Worldly Recipes sitesinde dolaşırken Habeşistan mutfağına ait bir tarif olan “Ethiopian Flat Bread” (Habeş Bazlaması) tarifini okuyunca ve malzemeler de tanıdık olunca denemeye karar verdim. Sonuç mu? Bence harika bir bazlama ekmeği, yumuşacık, puf puf!… Yarın da hafta sonu, kahvaltıya çok yakışacaktır, demli bir çayla güzel gider… Sevgiyle kalın, iyi bir hafta sonu dilerim…
Safran
Malzemeler:
2,5 çay fincanı çavdar unu(ya da tam buğday unu)
2 çay fincanı normal un
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı ayran (1 yemek kaşığı yoğurt+1/2 su bardağı su ile hazırlanacak)
1 yumurta
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
2,5 çay fincanı çavdar unu(ya da tam buğday unu)
2 çay fincanı normal un
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı ayran (1 yemek kaşığı yoğurt+1/2 su bardağı su ile hazırlanacak)
1 yumurta
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
Tüm malzemeleri birbirine karıştırıp, hamuru 10 dakika dinlendirin. Teflon bir tavaya 1 tatlı kaşığı margarin koyup eritelim ve yağı tavaya dolaştıralım. Dinlenen hamurumuzdan 2 ceviz büyüklüğünde bezeler alıp, merdane ile inceltelim (yarım cm kalınlığında açalım) ve teflon tavada önlü arkalı pişirelim. Ara sıra teflon tavaya 1 çay kaşığı yağ ilave edelim...Pişen ve kabaran ekmeklerimizi sıcak sıcak soframıza götürelim, sıcacık çayımızla afiyetle yiyelim...:)
Çavdar unuyla hiç bazlama yapmamıştım Safran. Ekmeğini çok severim ama bazlamasını da mı denemeli ne? Buralarda da öyle bazlama, simit, lavaş vs çekiyor canım...Ellerine sağlık.Yine çok güzel olmuş.Sevgiler
YanıtlaSilTülincim, çavdar unuyla esmer şekerin birleşimi sayesinde hafif sütlü kahve renginde bazlamalar ortaya çıktı, alıştığımız gibi beyaz değil, ama bazlamada alıştığımız gibi yumuşacıklar...Mutlaka dene, biz çok sevdik, hafta sonu yiyemiyeceğiz ama çünkü benim küçük gelip gidip almış masanın üstünden gerisini de eşim yedi artık o resimdekilerin hiç birisi yok! :)) Çok öpüyorum, sevgiler...
YanıtlaSilSafran
Safran eline sağlık canım, ne güzel olmuş bazlamalar! Ben de böyle esmer seviyorum, hep beyaz un kullanıldığı için sevsem bile yemiyordum normalde.. En son ne zaman yedim sahi? Epey oldu sanırım:)
YanıtlaSilMerhaba Sibelcim...Bence bu tarifle bazlamanın tadını anımsamak için tam zamanı :)Gerçekten çok hafif oluyor çavdar unuyla...Ayrıca Rüzgar Torbası tarifin için buradan tekrar teşekkür ederim, denedim harikaydı lezzeti.Görüşmek dileğiyle, sevgiler...
YanıtlaSilSafran